2016. október 4., kedd

Általános napi teakeverékem

Amikor durva a helyzet, az ember hajlandó borzasztó ízű izéket meginni, lásd az izlandi zuzmós teakeverékem. Ellenben rendszeres fogyasztásra, általános megelőzésre, immunerősítésre biztos, hogy jobban megéri finomabb ízű gyógynövényeket választani. Lehet, hogy esetleg kevésbé hatékonyak, de még mindig sokkal inkább, mint ha a rossz ízűt meg sem isszuk, mert annyira rossz... 
Most összeállítottam egy olyan finom teakeveréket, ami napi fogyasztásra alkalmas. Csupa olyan gyógynövényt tettem bele, ami nagyobb mennyiségben is fogyasztható, így nem kell félni a túladagolástól. És amellett, hogy finom, rengeteg jó hatása van. Általánosan hormonharmonizáló, immunerősítő és hangulatjavító hatásokért állítottam össze.
Az összetétele majdnem ugyanaz, mint a "nehéz napok" teakeveréknek. Ennek oka, hogy a nehéz napokra való teák ihatók egész hónapban, illetve, hogy más csodás hatásaik is vannak.

Így néz ki tehát:

Fodormenta
Borsmenta
Macskamenta
Citromfű
Cickafark

Nagyon kellemes, mentás aromájú, enyhe ízű tea lett belőle, szívesen megiszom minden nap. 
Lássuk, mi mire jó benne:
A fodormenta amellett, hogy megfázásra, emésztésjavításra hasznos, csökkenti a szervezetben a tesztoszteron szintjét, így azoknak a nőknek, akiknek a havi ciklusa nincs rendben, vagy a tesztoszteron túltermelésnek egyéb következményeivel küzdenek, hatásos. Az előbbit a saját tapasztalatommal igazolhatom. De erről egy korábbi bejegyzésben írtam. Gyuri bácsi szerint ilyen problémákra a fodormentát korlátlanul lehet inni. Hát, így is teszem, mert amellett, hogy hatásos, nagyon finom. :)
A borsmenta főleg fantasztikus íze miatt van a keverékben. Részben az íze, részben a hatóanyagai miatt nagyszerű hangulatjavító, a rekedtség egyik ellenszere, fertőtlenítő, így megelőzhetők vele a fertőzések, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, az epeműködést serkenti és fejfájás ellen is ajánlják.
A macskamenta Gyuri bácsi szerint jó immunerősítő,megelőzhető vele az influenza, ezen kívül fertőtlenítő és nyugtató hatása is van. Megfázás és torokfájás ellen javasolják. Ahogy a többi menta, úgy ez is segít az emésztési zavarokon, felfúvódáson, és görcsoldó hatású. Valahol azt olvastam, hogy a macskamenta tea rendszeres fogyasztása eltünteti a narancsbőrt. Szkeptikus vagyok, de ha így történne, arról tutira írni fogok! :D
A citromfű nyugtató hatású, vírusölő, emésztést serkentő, természetes antidepresszáns, este fogyasztva segít a nyugodt alvásban, görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, fejfájáscsökkentő. Emellett kellemes aromája jól kiegészíti a mentákat.
A cickafark a nők egyik legjobb gyógynövénye. Fitoösztrogén tartalma miatt a havi ciklus rendben tartásában jeleskedik, és enyhíti a görcsöket is. Jótékony hatását én is tudom igazolni, már pár hét fogyasztás után! Gyulladáscsökkentő, fertőzések ellen hatásos. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése